woonbuurt in het dorp Angerlo

aanleiding
Reeds enige jaren had Bouwfonds gronden verworven aan de Dorpsstraat en De Koppel in het dorp Angerlo. Het terrein was in de Nota Wonen en Werken aangewezen als woongebied. Nadat de gemeente was opgegaan in de gemeente Zevenaar, werd het initiatief ingepast in het programma van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Dat hield in dat de voorgenomen luxe woningbouw op ruime kavels die oorspronkelijk was voorzien moest worden ingeruild voor starterswoningen en enige middenklasse woningbouw.

omschrijving
De Dorpsstraat is een oud lint dat vanuit het hart van het dorp in oostelijke richting voert. Langs de voormalige landweg staan monumentale boerderijen en een oude melkfabriek met directiewoning in de trant van de Amsterdamse School. Het ontwerp houdt nadrukkelijk rekening met de cultuurhistorische waarden door langs de Dorpsstraat uit te gaan van losse bebouwing met een vrije rooilijn. De verkaveling neemt de richtingen over van de historische agrarische kavels die alle min of meer haaks ten opzichte van de Dorpsstraat naar buiten gingen. Halverwege zakt het terrein met ca een meter, een restant van de oude uiterwaarden van de IJssel en Oude IJssel. Dit hoogteverschil is in de opzet verwerkt: aan de Dorpsstraat staan de huizen op het niveau van de Dorpsstraat, maar verderop waar het terrein daalt staan de woningen op platen. Ook de voorgestelde begroeiing neemt dit beeld over. Langs de Dorpsstraat een hoogstamboomgaard; waar het terrein lager is staan boemen die horen in nattere condities in het talud naar de lage gelegen weiden. Het project is begonnen bij SAB en afgerond binnen Lavooij over Vorm.



het ontwerp; ruime woningen aan de Dorpsstraat en aan de randen ten behoeve van de aansluiting op de omgeviing, behoud historische kavelrichtingen en doorzichten naar het buitengebied en de omgeving (tekening SAB)